TILL CHATTEN!

Öppen tisdagar

kl. 18:30-21:00

Mer info

TILL CHATTEN!

Öppen tisdagar

kl. 18:30-21:00

Mer info

Vad tycker du om oss?

Svara på vår enkät!

Det tar bara några minuter

Juventas Ungdomsjour på Snapchat

SNAPCHAT

pekar mot snapchat

Engagera dig – storasyster

Bli Storasyster


 

Vi vill erbjuda en möjlighet att uppleva systerskap när det är som bäst – med värme, nyfikenhet och på lika villkor. En storasyster är en vuxen kvinnlig förebild som unga tjejer kan få träffa ansikte mot ansikte för att prata med, göra roliga saker med m.m. Du kanske vet med dig att du är en bra lyssnare, att du har ett intresse som du gärna delar med dig av eller helt enkelt bara tycker att det vore kul att få lära känna en ny människa. Du behöver inga särskilda förkunskaper, det viktigaste är att du har intresse av att fungera som medmänniska för unga tjejer som behöver stöd och pepp i sin livssituation. Hos oss får du utbildning, handledning, fortbildning och en fin volontärgemenskap!

Du kan bli storasyster om du identifierar dig som tjej/kvinna och är mellan 18-40 år. Du träffar din lillasyster två gånger i månaden under 10 månaders tid. Ni kan prata, fika eller göra någon annan aktivitet som ni bestämmer gemensamt. Aktiviteterna i systerskapet bekostas av ungdomsjouren. Ditt engagemang som storasyster är i övrigt ideellt, vilket innebär att du inte får betalt. Det är en fördel om du bor i eller i närheten av Södertälje då de unga tjejerna också gör det.

För att bli storasyster är det obligatoriskt att genomgå vår volontärutbildning. Utbildningen hålls på ungdomsjourens kontor och är upplagd på två helger. Utbildningen är till för att förbereda dig på att vara storasyster och det är även vårt sätt att kvalitetssäkra vår verksamhet. I utbildningen ingår introduktion till ämnen som genus, makt och våld, psykisk ohälsa, heder, sexuella övergrepp och HBTQ samt bemötande och samtalsmetodik. Vi varvar teori och praktik, diskussioner, övningar och film.

Uppdraget som storasyster sköts under tydliga ramar. Är du intresserad av att bli storasyster så kallar vi dig på en intervju för att få veta mer om dig och för att du ska få veta mer om oss. Innan ditt uppdrag börjar ska du lämna ett utdrag från belastningsregistret och avge ett tystnadslöfte.

I vår är utbildningen förlagd under en helg och två kvällar följande datum och tider:

Onsdag 22/3 kl. 18-21

Lördag-söndag 25-26/3 kl. 10-16

Tisdag 28/3 kl. 18-21

Alla utbildningsdagar är obligatoriska, annars krävs kompletterande uppgifter. Maila oss några rader om vem du är, vad du sysslar med och hur det kommer sig att du vill bli storasyster hos oss, så kallar vi dig till intervju!

Mail: info@juventasungdomsjour.se

Telefon: 08-550 680 60 / 070-310 28 44

 

Citat från Storasystrar genom åren:

 

”Vi brukar fika och prata om ALLT, alla de vardagliga sakerna och även de lite tyngre ämnena. Det har också blivit mycket skrattande. Jag är glad att jag gör det för jag har fått en ny vän och även känner att jag kanske ger henne något.”

”Jag fick en Lillasyster som utvecklades från en blyg viol till en ljuvlig ros under en kort period. Det var superhäftigt att få vara med och se någon växa åt rätt håll. Jag känner mig oerhört stolt över att få ha varit Storasyster åt min Lillasyster.”

”Att ha en Lillasyster ger mig inträde i en annan persons privata sfär. Att min Lillasyster ger mig ett sådant förtroende är ärofullt och något jag hanterar med respekt vilket också får mig att växa som människa.”

”Att vara Storasyster är en erfarenhet jag inte skulle vilja vara utan och är något jag själv önskar att jag erfarit när jag var tonåring.”


Storasysterskap för nyanlända tjejer: الاخوات الطيبات – Achawat Tayebat!

Sedan 2014 har vi utifrån efterfrågan och tillgång på volontärer bedrivit ett systerskapsprojekt för nyanlända tjejer i Södertälje, ”Achawat Tayebat” som är arabiska för ”Goda Systrar”. Som storasyster inom projektet bör du förutom svensktalande även vara arabisk- eller syriansktalande då du kommer möta en ung tjej som varit i Sverige i mindre än ett år. Syftet med projektet är att hon ska finna en trygghet i dig, att du ska vara en förebild och hjälpa henne att etablera sig i Södertälje.

 


Juventas systrar tjejjour i Södertälje
Filmkväll med Juventas systrar

Filmkväll med Juventas systrar

Juventas systrar anordnar filmkvällar på biblioteket för unga tjejer under hösten. Kom och se på film med oss 29 december! <3

Läs mer!

Filmkväll med Juventas systrar

Filmkväll med Juventas systrar

Juventas systrar anordnar filmkvällar på biblioteket för unga tjejer under hösten. Kom och se på film med oss 1 december! <3

Läs mer!

Filmkväll med Juventas systrar

Filmkväll med Juventas systrar

Juventas systrar anordnar filmkvällar på biblioteket för unga tjejer under hösten. Kom och se på film med oss 3 november! <3

Läs mer!

Filmkväll med Juventas systrar

Juventas systrar anordnar filmkvällar på biblioteket för unga tjejer under hösten. Kom och se på film med oss 20 oktober! <3

Läs mer!